Emirati -Pogled kot iz NEBES, vroče kot v PEKLU!

Poleti bolj malo pišem, saj tud manj lazim naokrog….ja  pri nas pač poleti ni časa zakaj drugega kot pa kakšen vikend odddih, ki ga z pridom izkoristimo. Glede na včasih exotične objave marsikdo, ki ne pogleda dobro,da je samo prodajna objava , misli da sem 200 dni na leto na stran od doma…no nisem…ko so drugi na počitnicah jaz delam .

Izjema vmes je termin kot gredo punce v kolonijo in takrat rada odvlečem moža  nekam blizu vode .  Odtenki modre, pa tud zelena so moje najljubše barve… Tik pred zdajci, brez načrtov, brez planiranja, kaj pade v rezervacijski sistem pade… Ultraaaa, ultraaaaa last minute  + nekaj sreče, da je za naju nekaj zanimivega. In letos so padli Emirati…za večino populacije so avgusta prevroči, čeprav so le malo bolj vroči  in vlažni od Egipta. Morje…Perzijski zaliv  – vroče…

Zakaj pa ne? Itak sva norca, malo sicer oklevava in na koncu potrdiva.  Malo bi poležavala in Dubaj..ja  morava ga videt.

Kako hudo prevroče pa sploh lahko je ???.

Pa z Turkish se leti in to iz Ljubljane…nazadnje, ko sem z njimi letela so se izkazali res kot TOP letalska družba.

In sva šla. Nočni let super , prestop v Istambulu ultra expresen…tri je novi filmi in že sva pristala Sharjahu , enemu od Emiratov, sledi prevoz  v RAS – .. Ras Al Khaimah – še eden od Emiratov.

Za zajtrk  sva že v hotelu , uro pozneje imava tudi sobo…

Će bi rekla, da ni vroče bi bila to debela laž..termometer kaže čez dan konstantno okrog 40 stopinj , če je plus minus kaka stopinja se niti ne pozna . Hvala za veter, hvala za palme, marelo  na plaži  ter hladno pivo.

Morje je topel slan jakuzi, temperatura je primerljiva  z temperaturo naftnega bazena v Moravcih . Naj omenim, da je tako kot nafta v Moravcih tudi ta voda terapevtska sploh za razgibavanje sklepov po 40 letu…oo paše…

Hladiva se v bazenu ob pivu, kaj češ lepšega kot šank v vodi…to so počitnice . Najini gibi so počasni, umirjeni,  začenjam razumet južnjake zakaj tolko traja preden opravijo kako delo… Calm and Eazy. Če ne danes pa jutri…

Dubaj je na najini listi pod MUST SEE, zato se po dveh dneh ležanja na plaži skupaj še z tremi Slovenci odpravimo na celodneven izlet v Dubaj.  Dubaj je največje mesto v Združenih arabskih emiratih in glavno mesto istoimenskega emirata, enega od sedmih, ki sestavljajo državo.

Avto najamemo skupaj z Indijskim šoferjem, ki zadevo res obvlada, je navajen, da vozi naokrog turiste – točno ve kje mora ustavit, da se pofotkamo .

Izrazimo željo, da vidimo tako staro, tradicionalno…kot tudi moderno.

Na starem delu pisane barve tržnic in barantanje, mošeje, umetno speljani morski kanali , kjer se odvija dnevni promet z levega na desni breg. Na vsakem koraku se čuti Arabska tradicija, ki vstraja ne glede na bliskovit razvoj mesta . Vonjajo se začimbe in kadilo…

Vroče je kot v peklu, zato se na drugi strani v modernem Dubaju vse odvija pod streho v klimatiziranih prostorih, gigantski šoping centri, ampak res gigantski poskrbijo, da ni potrebno niti za korak iz avta na dnevno svetlobo.

Na ulicah so čez dan le radovedni turisti,  ki so se za nekaj ur in nekaj dobrih fotk sprijaznili z extremno visokimi temperaturami.  Meni gre čist z lahkoto skozi…sem  bolj martinčkaste narave…vsaj za zdaj še.

Drvimo mimo Burj el Arab – hotel obliki jadra…The Palm Dubaj .. umetni otok z  znanim hotelom Atlantis the Palm na koncu te stvaritve…nebotičniki v nebo in stavbe nenavadnih oblik pričajo o nekakšnem tekmovanju arhitektov . Kdo bo drznejši, kdo si več upa…in med vse temi umetninami , prestižem in bliščem se visoko v nebo dviga še trenutna najvišja zgradba na svetu Burj Khalifa.

 

Obkroža jo poleg manjših nebotičnikov še kup gradbišč…ja vsi bi radi arhitekturno titulo. Gradi se in gradi… pa ni važno…mene zanima trenutno le ena…najvišja!!!

Ja tja gor smo šli za high light dneva  in pogled je res vauu…res da bi lahko še višje, a za zdaj bo dovolj 125 nadstropje, nekaj si moramo pustiti še za kdaj in še za kakšen vrhunec.

Dan je bil vrhunski, naš Indijec je dobro opravil vlogo šoferja, Gregor pa vlogo vodnika v lastni režiji.

Sem še prideva… drugič tud punce… lahko pride z nami še kdo…MUST SEE.

Da se ne zaleživa preveč na plaži, saj smo zadnja leta vajeni precej aktivnih počitnic se odločiva še za en izlet – dnevni obisk Omana, natančneje v Omansko pokrajino DIBA MUSANDAM, ki je pravzaprav ločena od matične države OMAN.

Na kratko – Musandam je omanska pokrajina, eksklava, polotok v Hormuški ožini, v Perzijskem zalivu. Od Omana ga ločijo Združeni arabski emirati. Urca in pol kopenskega prevoza z mini busom – prehod meje, nato pa izlet z ladjico po FJORDIH MUSANDAMA.

Po opisu je bil to mišljen kot Snorkeling Trip, a nič ne bi bilo narobe, če ne bi mela maske, kajti gostota morja je tukaj takšna, da se tako ali tako nič ne vidi…zame navajeno snorklat v Rdečem in Andamanskem morju, je to snorklanje kar neki. Uživam pa v vožnji po fjordu – je nekaj impresivnega in se po kakem desetletju al pa več spet vsedem na banano . Nikoli ni prepozno za  vodno banano.

No ribe v morju so..med cca. 40 udeleženci tega izleta mešane strukture ( Indijci, Korejci, Kazahstanci, Avstrijsci, Arabci, Rusi in nas 5 Slovencev) mi prvi uspe ujet ribo na trnek. Jeeeej , trenutek zmagoslavja, kot med vsemi ravno jaz ulovim ribo za katero se sicer izkaže, da je strupena. Ahahah , pa saj za nekatere sem jaz tud.

Naslednja dva dneva ponavljava vaje..plaža, morje, bazen ,šank. in ponoviva.. zdaj nama ta vrsta aktivnosti res ustreza….POČITNICE.

Vam je všeč naša vsebina? Delite jo z drugimi!