Pišemo spomine – Osupljivi Angkor wat

 Angkor wat – Kambodža

Angkor wat smo obiskali  oktobra  2016 v sklopu našega potovanja Vietnam – Kambodža –Tajska.

Združit celotno potovanje v en blog bi bilo nesmiselno in krivično do dežel, ki smo jih obiskali, saj nas je vsaka napolnila z novim znanjem, energijo in vtisi, bodisi pozitvno, bodisi negativno.  Na eni strani neokrnjena narava, kulturna dediščina, na drugi strani umazanija, revščina, korupcija in pohlep.

 

Del naše poti in vrhunec  Kambodže  je tudi  tempelj Angkor wat.  Znašel se je na našem seznamu kot »must see« in vesela sem, da smo ga doživeli in občutili v vsej njegovi veličastnosti.  Naš obisk Kambodže je bil v tem času precej moker, deževalo je pred in po tem, a za obisk Angkor wata je bilo vreme na naši strani.

Obsijani z soncem smo se v zgodnjih jutranjih urah, da prihitimo vse vzhodnjake, z našim najetim šoferjem tuk-tuka odpravili proti največjemu verskemu spomeniku na svetu.

Širni tempelj Angkor wat stoji sredi gostega gozda v osrednji Kambodži. To je najbolj oboževan simbol te države, upodobljen tudi na državni zastavi in obuja spomin na izgubljen sijaj kmečke civilizacije.

Angkor wat je največji in najlepši od nekje tisoč ohranjenih templjev v Angkorju, ki je bil med  9. in 15 stoletjem prestolnica cesarstva Kmerov. Nedavne študije so pokazale, da je bil Angkor največje predindustrijsko mesto na svetu, saj je tu živelo tudi do milion ljudi. Biser tega izjemnega mesta pa je bil velikanski tempelj Angkor wat.

Razmerja so gromozanska: osrednji stolp se dviga 200 m visoko, več kot 2x višji je od Big Bena v Londonu, kompleks pa zaseda tolikšno površino, da bi lahko na njega postavili 12 Vatikanov. 

Kompleks je ogromen in čez dan smo prehodili ogromno stopnišč, na nogah smo trije imeli  japonke,  a se je na koncu izkazalo, da se je športni copat naše četrte članice najbolje odrezal. Ja priporočila spletnih strani, da je potrebna udobna (mogoče tudi varna) obutev so povsem na mestu.

Utrujeni po dolgem dnevu in polni novih vtisov smo se vrnili v mestece Siem Rep, kjer nas je spet zajel dež, ki je bil naš zvesti spremljevalec skoraj ¾ časa našega potovanja.

Torej, če povzamem; Ankor wat si zasluži vse superlative,  s  katerimi ga opisujejo pisci knjig, turističnih vodnikov, blogerji itd. Moteča je le masa ljudi, ki ga obiskuje – dnevno jih je po mojem mnenju absolutno preveč – predvsem vzhodnjakov. Pa se spet lahko vprašam, ali sploh vedo, kaj slikajo, pred katero umentnino so naredili 100 selfijev ali pa slikajo samo, da imajo dokaz, še en žebjiček na zemljevidu, vse ostalo pa prazna glava???

Vam je všeč naša vsebina? Delite jo z drugimi!