Pišemo spomine – Xian – Terakota vojska

Kitajska – XIAN
Vojska, ki že tisočletja ščiti prvega kitajskega cesarja Qin Ši Huanga (Xian).
Prost dan, kot nalašč, da ga izkoristiš za obisk ene izmed osmih čudes sveta. Pogled skozi okno hotelske sobe iz 53. nadstropja je vzpodbuden in telefon tudi še ni javil prekomerne onesnaženosti zraka, ko je gibanje po mestu nevarno. Pot iz Xian-a v le nekaj kilometrov oddaljen kraj pod vznožjem pobočja Mont Li izgleda kot ruleta. Table samo v kitajščini, tako da ti niti na misel ne pride, da bi si izposodil avto.
In končno! Prispeš na vhod, kjer se še vsaj z petsto ostalimi gosti prerivaš, da kupiš karto, in se nato komaj prebiješ skozi zelo zastražen vhod, kjer nas je pričakala vodička.
Po kratkem uvodu, polnem zgodovinskih dejstev, se naposled le odpravimo v dvorano, kjer nas pogled osupne. Pred nami se odpre pogled na zbirko glinenih vojščakov in konjev. Brez besed!
Vojsko naj bi sestavljajo okoli 8.000 figur, izdelanih iz neloščene in trdo žgane gline rdečkastorjave barve, imenovane terakota. Razlikujejo se po velikosti, ki je določena na njihove vloge – častniki (višji), vojaki, kmetje (nižji) … Največja posebnost pa so njihovi izklesani obrazi, saj ima prav vsak svoje unikatne poteze in v celotni vojski ni dveh figur enakih.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Vam je všeč naša vsebina? Delite jo z drugimi!