Turistična agencija EJA http://eja.si/?lang=de Turizem & Storitve | Tourism & Srvices Wed, 25 Nov 2020 11:18:04 +0000 de-DE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.16 http://eja.si/wp-content/uploads/2019/03/cropped-20151217_EJA_logo-2015_fb_180x180-32x32.jpg Turistična agencija EJA http://eja.si/?lang=de 32 32 Wir schreiben Erinnerungen – Angkor Wat – Kambodscha http://eja.si/wir-schreiben-erinnerungen-angkor-wat-kambodscha/?lang=de&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=wir-schreiben-erinnerungen-angkor-wat-kambodscha Tue, 31 Mar 2020 17:23:40 +0000 http://eja.si/?p=9189  Angkor wat – Kambodža

Angkor wat smo obiskali  oktobra  2016 v sklopu našega potovanja Vietnam – Kambodža –Tajska.

Združit celotno potovanje v en blog bi bilo nesmiselno in krivično do dežel, ki smo jih obiskali, saj nas je vsaka napolnila z novim znanjem, energijo in vtisi, bodisi pozitvno, bodisi negativno.  Na eni strani neokrnjena narava, kulturna dediščina, na drugi strani umazanija, revščina, korupcija in pohlep.

 

Del naše poti in vrhunec  Kambodže  je tudi  tempelj Angkor wat.  Znašel se je na našem seznamu kot »must see« in vesela sem, da smo ga doživeli in občutili v vsej njegovi veličastnosti.  Naš obisk Kambodže je bil v tem času precej moker, deževalo je pred in po tem, a za obisk Angkor wata je bilo vreme na naši strani.

Obsijani z soncem smo se v zgodnjih jutranjih urah, da prihitimo vse vzhodnjake, z našim najetim šoferjem tuk-tuka odpravili proti največjemu verskemu spomeniku na svetu.

Širni tempelj Angkor wat stoji sredi gostega gozda v osrednji Kambodži. To je najbolj oboževan simbol te države, upodobljen tudi na državni zastavi in obuja spomin na izgubljen sijaj kmečke civilizacije.

Angkor wat je največji in najlepši od nekje tisoč ohranjenih templjev v Angkorju, ki je bil med  9. in 15 stoletjem prestolnica cesarstva Kmerov. Nedavne študije so pokazale, da je bil Angkor največje predindustrijsko mesto na svetu, saj je tu živelo tudi do milion ljudi. Biser tega izjemnega mesta pa je bil velikanski tempelj Angkor wat.

Razmerja so gromozanska: osrednji stolp se dviga 200 m visoko, več kot 2x višji je od Big Bena v Londonu, kompleks pa zaseda tolikšno površino, da bi lahko na njega postavili 12 Vatikanov. 

Kompleks je ogromen in čez dan smo prehodili ogromno stopnišč, na nogah smo trije imeli  japonke,  a se je na koncu izkazalo, da se je športni copat naše četrte članice najbolje odrezal. Ja priporočila spletnih strani, da je potrebna udobna (mogoče tudi varna) obutev so povsem na mestu.

Utrujeni po dolgem dnevu in polni novih vtisov smo se vrnili v mestece Siem Rep, kjer nas je spet zajel dež, ki je bil naš zvesti spremljevalec skoraj ¾ časa našega potovanja.

Torej, če povzamem; Ankor wat si zasluži vse superlative,  s  katerimi ga opisujejo pisci knjig, turističnih vodnikov, blogerji itd. Moteča je le masa ljudi, ki ga obiskuje – dnevno jih je po mojem mnenju absolutno preveč – predvsem vzhodnjakov. Pa se spet lahko vprašam, ali sploh vedo, kaj slikajo, pred katero umentnino so naredili 100 selfijev ali pa slikajo samo, da imajo dokaz, še en žebjiček na zemljevidu, vse ostalo pa prazna glava???

]]>
Xian – Terracotta Armee http://eja.si/xian-terracotta-armee/?lang=de&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=xian-terracotta-armee Tue, 31 Mar 2020 16:54:32 +0000 http://eja.si/?p=9181 Wir schreiben Erinnerungen – Kina – XIAN
Vojska, ki že tisočletja ščiti prvega kitajskega cesarja Qin Ši Huanga (Xian).
Prost dan, kot nalašč, da ga izkoristiš za obisk ene izmed osmih čudes sveta. Pogled skozi okno hotelske sobe iz 53. nadstropja je vzpodbuden in telefon tudi še ni javil prekomerne onesnaženosti zraka, ko je gibanje po mestu nevarno. Pot iz Xian-a v le nekaj kilometrov oddaljen kraj pod vznožjem pobočja Mont Li izgleda kot ruleta. Table samo v kitajščini, tako da ti niti na misel ne pride, da bi si izposodil avto.
In končno! Prispeš na vhod, kjer se še vsaj z petsto ostalimi gosti prerivaš, da kupiš karto, in se nato komaj prebiješ skozi zelo zastražen vhod, kjer nas je pričakala vodička.
Po kratkem uvodu, polnem zgodovinskih dejstev, se naposled le odpravimo v dvorano, kjer nas pogled osupne. Pred nami se odpre pogled na zbirko glinenih vojščakov in konjev. Brez besed!
Vojsko naj bi sestavljajo okoli 8.000 figur, izdelanih iz neloščene in trdo žgane gline rdečkastorjave barve, imenovane terakota. Razlikujejo se po velikosti, ki je določena na njihove vloge – častniki (višji), vojaki, kmetje (nižji) … Največja posebnost pa so njihovi izklesani obrazi, saj ima prav vsak svoje unikatne poteze in v celotni vojski ni dveh figur enakih.
]]>
Marrakech, Morocco http://eja.si/marrakech-morocco/?lang=de&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=marrakech-morocco Tue, 31 Mar 2020 14:53:31 +0000 http://eja.si/marrakech-morocco/ Pišemo spomine – Maroko-MARAKEŠ

Potovanja v prihodnosti so odvisna tudi od zgodb iz preteklosti. Jih imamo kar nekaj, a je ostalo še precej nepopisanih listov.
Povsod na tem modrem planetu lahko odkrijemo čudovite stvari

Pred leti sem v sklopu študijskega potovanja imela priložnost obiskat mistično Medino slavnega Marakeša. Marakeš – rdeče mesto, kjer se vzhod pomeša z zahodom…čuti se ritem črne celine. Tam še vedno živita zgodovina in kultura Berberov in nomadov…Trgovci ponujajo svoje blago, umetniki, žoglerji, akrobati, plesalci, krotilci kač pa na trgu Djemaa El Fna zabavajo turiste…

]]>
Emirates -Siehe von Himmel, heiß wie die Hölle! http://eja.si/emirati-pogled-kot-iz-nebes-vroce-kot-v-peklu/?lang=de&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=emirati-pogled-kot-iz-nebes-vroce-kot-v-peklu Wed, 28 Aug 2019 09:49:09 +0000 http://eja.si/emirati-pogled-kot-iz-nebes-vroce-kot-v-peklu/

Poleti bolj malo pišem, saj tud manj lazim naokrog….ja  pri nas pač poleti ni časa zakaj drugega kot pa kakšen vikend odddih, ki ga z pridom izkoristimo. Glede na včasih exotične objave marsikdo, ki ne pogleda dobro,da je samo prodajna objava , misli da sem 200 dni na leto na stran od doma…no nisem…ko so drugi na počitnicah jaz delam .

Izjema vmes je termin kot gredo punce v kolonijo in takrat rada odvlečem moža  nekam blizu vode .  Odtenki modre, pa tud zelena so moje najljubše barve… Tik pred zdajci, brez načrtov, brez planiranja, kaj pade v rezervacijski sistem pade… Ultraaaa, ultraaaaa last minute  + nekaj sreče, da je za naju nekaj zanimivega. In letos so padli Emirati…za večino populacije so avgusta prevroči, čeprav so le malo bolj vroči  in vlažni od Egipta. Morje…Perzijski zaliv  – vroče…

Zakaj pa ne? Itak sva norca, malo sicer oklevava in na koncu potrdiva.  Malo bi poležavala in Dubaj..ja  morava ga videt.

Kako hudo prevroče pa sploh lahko je ???.

Pa z Turkish se leti in to iz Ljubljane…nazadnje, ko sem z njimi letela so se izkazali res kot TOP letalska družba.

In sva šla. Nočni let super , prestop v Istambulu ultra expresen…tri je novi filmi in že sva pristala Sharjahu , enemu od Emiratov, sledi prevoz  v RAS – .. Ras Al Khaimah – še eden od Emiratov.

Za zajtrk  sva že v hotelu , uro pozneje imava tudi sobo…

Će bi rekla, da ni vroče bi bila to debela laž..termometer kaže čez dan konstantno okrog 40 stopinj , če je plus minus kaka stopinja se niti ne pozna . Hvala za veter, hvala za palme, marelo  na plaži  ter hladno pivo.

Morje je topel slan jakuzi, temperatura je primerljiva  z temperaturo naftnega bazena v Moravcih . Naj omenim, da je tako kot nafta v Moravcih tudi ta voda terapevtska sploh za razgibavanje sklepov po 40 letu…oo paše…

Hladiva se v bazenu ob pivu, kaj češ lepšega kot šank v vodi…to so počitnice . Najini gibi so počasni, umirjeni,  začenjam razumet južnjake zakaj tolko traja preden opravijo kako delo… Calm and Eazy. Če ne danes pa jutri…

Dubaj je na najini listi pod MUST SEE, zato se po dveh dneh ležanja na plaži skupaj še z tremi Slovenci odpravimo na celodneven izlet v Dubaj.  Dubaj je največje mesto v Združenih arabskih emiratih in glavno mesto istoimenskega emirata, enega od sedmih, ki sestavljajo državo.

Avto najamemo skupaj z Indijskim šoferjem, ki zadevo res obvlada, je navajen, da vozi naokrog turiste – točno ve kje mora ustavit, da se pofotkamo .

Izrazimo željo, da vidimo tako staro, tradicionalno…kot tudi moderno.

Na starem delu pisane barve tržnic in barantanje, mošeje, umetno speljani morski kanali , kjer se odvija dnevni promet z levega na desni breg. Na vsakem koraku se čuti Arabska tradicija, ki vstraja ne glede na bliskovit razvoj mesta . Vonjajo se začimbe in kadilo…

Vroče je kot v peklu, zato se na drugi strani v modernem Dubaju vse odvija pod streho v klimatiziranih prostorih, gigantski šoping centri, ampak res gigantski poskrbijo, da ni potrebno niti za korak iz avta na dnevno svetlobo.

Na ulicah so čez dan le radovedni turisti,  ki so se za nekaj ur in nekaj dobrih fotk sprijaznili z extremno visokimi temperaturami.  Meni gre čist z lahkoto skozi…sem  bolj martinčkaste narave…vsaj za zdaj še.

Drvimo mimo Burj el Arab – hotel obliki jadra…The Palm Dubaj .. umetni otok z  znanim hotelom Atlantis the Palm na koncu te stvaritve…nebotičniki v nebo in stavbe nenavadnih oblik pričajo o nekakšnem tekmovanju arhitektov . Kdo bo drznejši, kdo si več upa…in med vse temi umetninami , prestižem in bliščem se visoko v nebo dviga še trenutna najvišja zgradba na svetu Burj Khalifa.

 

Obkroža jo poleg manjših nebotičnikov še kup gradbišč…ja vsi bi radi arhitekturno titulo. Gradi se in gradi… pa ni važno…mene zanima trenutno le ena…najvišja!!!

Ja tja gor smo šli za high light dneva  in pogled je res vauu…res da bi lahko še višje, a za zdaj bo dovolj 125 nadstropje, nekaj si moramo pustiti še za kdaj in še za kakšen vrhunec.

Dan je bil vrhunski, naš Indijec je dobro opravil vlogo šoferja, Gregor pa vlogo vodnika v lastni režiji.

Sem še prideva… drugič tud punce… lahko pride z nami še kdo…MUST SEE.

Da se ne zaleživa preveč na plaži, saj smo zadnja leta vajeni precej aktivnih počitnic se odločiva še za en izlet – dnevni obisk Omana, natančneje v Omansko pokrajino DIBA MUSANDAM, ki je pravzaprav ločena od matične države OMAN.

Na kratko – Musandam je omanska pokrajina, eksklava, polotok v Hormuški ožini, v Perzijskem zalivu. Od Omana ga ločijo Združeni arabski emirati. Urca in pol kopenskega prevoza z mini busom – prehod meje, nato pa izlet z ladjico po FJORDIH MUSANDAMA.

Po opisu je bil to mišljen kot Snorkeling Trip, a nič ne bi bilo narobe, če ne bi mela maske, kajti gostota morja je tukaj takšna, da se tako ali tako nič ne vidi…zame navajeno snorklat v Rdečem in Andamanskem morju, je to snorklanje kar neki. Uživam pa v vožnji po fjordu – je nekaj impresivnega in se po kakem desetletju al pa več spet vsedem na banano . Nikoli ni prepozno za  vodno banano.

No ribe v morju so..med cca. 40 udeleženci tega izleta mešane strukture ( Indijci, Korejci, Kazahstanci, Avstrijsci, Arabci, Rusi in nas 5 Slovencev) mi prvi uspe ujet ribo na trnek. Jeeeej , trenutek zmagoslavja, kot med vsemi ravno jaz ulovim ribo za katero se sicer izkaže, da je strupena. Ahahah , pa saj za nekatere sem jaz tud.

Naslednja dva dneva ponavljava vaje..plaža, morje, bazen ,šank. in ponoviva.. zdaj nama ta vrsta aktivnosti res ustreza….POČITNICE.

]]>